top of page
ORGANIZARE

Cercul de Istoria È™i Filosofia Religiilor funcÅ£ionează în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Ovidius” din ConstanÈ›a.

Cercul de Istoria È™i Filosofia Religiilor se adresează studenÅ£ilor, masteranzilor, doctoranzilor, doctorilor ÅŸi cercetătorilor cu preocupări în domeniul Istoriei ÅŸi filosofiei religiilor.

Cercul de Istoria È™i Filosofia Religiilor este o activitate extracurriculară ce vizează un cadru de întâlniri care vor avea ca obiect discuÈ›ii, prezentări, dezbateri pe teme ce intră în sfera Istoriei È™i Filosofiei Religiilor: fenomenul religios global cu toate componentele identitare, identificarea elementelor comune ale religiilor în perspectiva dialogului interreligios È™i intercultural, reinterpretarea religiosului astăzi, ateizarea societății contemporane, provocările desacralizării în plan social etc.

Membri ai Cercului de Istoria È™i Filosofia Religiilor pot deveni studenÅ£ii, masteranzii, doctoranzii, doctorii ÅŸi cercetătorii din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din ConstanÈ›a sau din alte instituÅ£ii de învăţământ superior care manifestă o preocupare deosebită pentru Istoria ÅŸi filosofia religiilor ÅŸi îÅŸi exprimă dorinÅ£a de a face parte din acest Cerc, recunoscând ÅŸi respectând statutul de organizare È™i funcÈ›ionare.

​

SCOP

Cercul de Istoria ÅŸi Filosofia Religiilor are drept scopuri:

  • promovarea studiului Istoriei ÅŸi filosofiei religiilor ÅŸi a cercetărilor aprofundate în acest domeniu;

  • angajarea studenÅ£ilor, masteranzilor ÅŸi doctoranzilor în activităţi ÅŸtiinÅ£ifice cu caracter extracurricular.

OBIECTIVE

În vederea îndeplinirii scopurilor sale, Cercul de Istoria ÅŸi Filosofia Religiilor  îÅŸi propune atingerea următoarelor obiective:

  • conÅŸtientizarea importanÅ£ei Istoriei ÅŸi Filosofiei Religiilor pentru formarea viitorului teolog sau cercetător în domeniul Teologie sau în alte domenii umaniste;

  • promovarea ÅŸi sprijinirea, în spaÅ£iul teologic, a cercetării aprofundate din domeniul Istoriei ÅŸi Filosofiei Religiilor;

  • crearea un spaÅ£iu formal de analiză, discuÅ£ii ÅŸi dezbateri pe teme de istorie ÅŸi filosofie a religiilor sau pe teme adiacente;

  • recuperarea ÅŸi valorizarea lucrărilor unor teologi cu preocupări în domeniul Istoriei ÅŸi Filosofiei Religiilor;

  • diseminarea celor mai noi cercetări din domeniu în rândul studenÅ£ilor, masteranzilor ÅŸi doctoranzilor din cadrul Facultăţii de Teologie din ConstanÈ›a;

  • diseminarea, prin diverse canale, a rezultatelor cercetărilor studenÅ£ilor, masteranzilor ÅŸi doctoranzilor, membri ai Cercului sau participanÅ£i, în domeniul Istoriei ÅŸi filosofiei religiilor sau în domenii conexe.

ACTIVITÄ‚ÈšI

În vederea atingerii acestor obiective, Cercul de Istoria ÅŸi Filosofia Religiilor îÅŸi propune următoarele activităţi:

  • Organizarea de întâlniri cu caracter regulat (lunare), adresate studenÅ£ilor, masteranzilor, doctoranzilor, doctorilor ÅŸi cercetătorilor cu preocupări în domeniul Istoriei ÅŸi filosofiei religiilor. Aceste întâlniri se vor desfăşura cu precădere în incinta Facultăţii de Teologie Ortodoxă din ConstanÈ›a, cu anunÅ£area prealabilă a conducerii în privinÅ£a datei ÅŸi intervalului orar ÅŸi fără a perturba celelalte activităţi din facultate. Întâlnirile cu caracter regulat vor consta în susÅ£inerea unor comunicări pe marginea temei propuse spre analiză ÅŸi dezbatere, dialoguri pornind de la respectivele comunicări ÅŸi, în final, prezentarea unor apariÅ£ii editoriale de ultimă oră din spaÅ£iul românesc ÅŸi din străinătate. Accesul participanÅ£ilor va fi liber ÅŸi necondiÅ£ionat de calitatea de membru permanent al Cercului.

  • Organizarea, cu caracter extraordinar, de conferinÅ£e, colocvii, seminarii ÅŸ.a., prilejuite de prezenÅ£a unui invitat, comemorarea unui eveniment ÅŸ.a.

  • Invitarea unor personalităţi din domeniul Istoriei ÅŸi filosofiei religiilor sau din alte domenii pentru a conferenÅ£ia în cadrul lucrărilor Cercului.

  • Realizarea unei pagini web a Cercului, unde vor fi anunÅ£ate temele fiecărei întâlniri, vor fi postate cele mai reprezentative comunicări ÅŸi semnalizate ultimele apariÅ£ii editoriale din domeniu, precum ÅŸi a unui forum electronic de discuÅ£ii adresat membrilor cercului, care să faciliteze comunicarea dintre aceÅŸtia în afara contextului formal al întâlnirilor Cercului.

  • Reeditarea operelor din sfera Istoriei ÅŸi Filosofiei Religiilor sau din domenii conexe, lucrări aparÅ£inând cu precădere unor autori din spaÅ£iul teologic (ex. Mircea Eliade, Vasile Găină ÅŸ.a.), precum ÅŸi publicarea unor studii care să evidenÅ£ieze importanÅ£a acestora în privinÅ£a prezenÅ£ei disciplinei în facultăţile de teologie din România.

  • Realizarea unor deplasări ale membrilor cercului la diferite obiective arheologice (ex. Cucuteni, Sarmisegetuza ÅŸ.a.) relevante pentru studierea ÅŸi înÅ£elegerea dimensiunii religioase a culturilor preistorice ÅŸi antice.

  • Editarea unei publicaÅ£ii anuale a Cercului.

  • Orice alte activităţi desfăşurate în scopul îndeplinirii obiectivelor propuse.

COORDONATOR

Conf. dr. Ioan Dura

Facultatea de Teologie 

Universitatea "Ovidius" din Constanța

ioandura.wixsite.com/personal

20230609_155658.jpg
bottom of page